Cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telep - Georgikon Campus
Cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telep
Cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telep
Last modified: 11. June 2024
A keszthelyi Georgikon jogelődeit tekintve Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. 1797. július 1-jén kezdte meg működését, nevét a csehországi Bulla Károly professzor javaslatára az intézményt alapító Festetics György gróf nevéről, illetve Vergilius tankölteményeiről nevezték el.
A Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia egyetemi rangra emelése után 1946-ban Kertészeti Tanszéket hoztak létre Jeszenszky Árpád vezetésével. A tanszék megalakulása után az elméleti és gyakorlati oktatás és bemutatók mellett igen széleskörű kutatómunka kezdődött.
A szőlészeti ismeretek oktatásának, kutatásának története közel 220 évre nyúlik vissza, Hazánk legrégebben létesült szőlészeti oktató és kutató helye. Már 1797-től nagy hangsúlyt fektettek a kertészet, a szőlőtermesztés és a borászat oktatására. A Kertészeti Tanszék létrehozása után eltelt több mint ötven év alatt a szőlőnemesítés, az új fajták, klónok, a szőlő szaporítóanyag előállítása az egyik legsikeresebb kutatási témájává vált.
A tanszék feladata - napjainkban is - a kertészeti tudománnyal kapcsolatos diszciplínák oktatása, kutatása. Szőlőtermesztésben folyó kutatások közt a legfontosabba fehér borszőlő fajták keresztezéses nemesítése és klónszelekciója, az alanyfajták keresztezéses nemesítése és klónszelekciója, amelynek eredményeként számos fajta részesült állami elismerésben, áll fajtabejelentés alatt, illetve tervezett a bejelentése.
A Georgikonról került termesztésbe a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Pátria, a Korona, a Helikon, az Olaszrizling G.K.1-es klónja, és a Georgikon 28-as alanyfajta. A Cserszegi fűszeres immár hazánk 2. legnagyobb felületen termesztett (4 275 ha) fehérbort adó szőlőfajtája (HEGYIR).
Tanszékünkön jelenleg is folynak a szőlőgyökértetűvel kapcsolatos, alany-nemes kölcsönhatás, szőlő szaporítóanyag-előállítással kapcsolatos vizsgálatok.
A Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. használatában lévő szőlészet-pincészet /anno Festetics birtok/ a Balaton felvidék és a Dunántúl meghatározó oktató- kutatóhelye. Cserszegtomajon már a Festeticsek idején nemzetközi volumenű fajtagyűjtemény volt, melyet folyamatosan újítottak.
A szőlész-borász mérnöki képzés a Dunántúlon egyedülálló lehetőség, mivel a Balaton borrégió több borvidékének találkozásánál tanulhatnak a MATE Badacsonyi Szőlészeti-Borászati Kutatóintézete és a Georgikon Campus cserszegtomaji kísérleti telepe (a Cserszegi fűszeres szőlőfajta „szülőhelye”) gyakorlati és szakmai közreműködésével. A szőlészet és borászat elméleti ismeretei mellett kiváló lehetőség nyílik a gyakorlati ismeretek elsajátítására. Az országban egyedülálló gyakorlati oktatási háttérrel rendelkezünk. Az elmélet és a gyakorlat szervesen összekapcsolódik az oktatásunkban. Jelentős fajtagyűjteménnyel rendelkezünk, ahol a fajták értékmérő tulajdonságait oktatjuk. A Georgikon szőlőültetvényeiben lehetőségünk nyílik különböző művelésmódok bemutatására. A szőlőszaporításhoz szükséges komplett növény- és eszköz háttérrel rendelkezünk. A borászati ismereteket családi pincészet méretű pincénkben és az ahhoz illő technológián keresztül oktatjuk, különös tekintettel a kézműves borászatra.
A családias méretű pincészetünkben autentikus környezetben nyílik lehetőség borkóstolásra.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal!
Borértékesítés: Szládovics László, telepvezető, +36-30/473-2909, szladovics54@gmail.com
Címünk: 8372 Cserszegtomaj Szőlőskert u.1
Vendéglátó egység címe: 8372 Cserszegtomaj Szőlőskert u.1
Vendégfogadási lehetőség: Bel- és Kültéri
Férőhelyek száma: Beltéri: 20 ; Kültéri: 30
Egész évben nyitva: Igen
Nyári nyitva tartás: H-Cs. 7.00 - 15.00. P. 7.00 - 13.00 Sz-V. zárva.
Rendes nyitva tartás: H-Cs. 7.00 - 15.00. P. 7.00 - 13.00 Sz-V. zárva
Lehetőségek: Borkóstolás, Étkezés egyeztetést igényel!
Étkezési lehetőségek: Egyeztetés alapján.
Árkategória (ételek): Igény szerint.
Bor ajánló
Dr. Bakonyi Károly (1921-2010) világhírű szőlőnemesítő volt, a Georgikon cserszegtomaji kísérleti telepén foglalkozott szőlőnemesítéssel és tanulmányozta a Magyarországon telepített szőlőfajták összetételét, a szőlőfajták érésidőpontját, a szőlőfürt, valamint a bogyónagyság közötti összefüggéseket.
A nemesítői munkája klónszelektálással kezdődött, majd az 1950-es évek végétől fehérborszőlő fajták keresztezéses nemesítésébe kezd.
Államilag elismert borszőlő fajtái: Cserszegi fűszeres, Nektár, Rozália, Pátria, Korona.
1. Pátria (2022 száraz, 12.5%vol. ; sav 6,5 g/l. extrakt 22,0g/l)
- Olaszrizling-Piros Tramini keresztezéséből készült 1975-ben Cserszegtomajon
- Állami elismerésesben 2001-ben részesül
- Szeptember végén, október elején érik, 18 – 20 mustfokkal
- Olaszrizlinghez hasonló, kicsit savasabb, illat és zamatanyagban gazdagabb, gyógyfüves illatokkal
- Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 10-12 C
2. Rozália (2022 száraz 13,0%vol ; sav 6,0 g/l extrakt 22,0 g/l)
- Szintén Olaszrizling-Piros Tramini keresztezéséből készült 1975-ben Cserszegtomajon
- Állami elismerésesben 2001-ben részesült
- Szeptember közepén érik 18 – 20 mustfokkal
- Olaszrizling típusú, de annál gyümölcsösebb, teltebb íz és zamatanyaggal.
3. Nektár (2022 száraz, 12.50%vol. ; sav 5,8g/l extrakt 20,0g/l)
- Judit- Cserszegi fűszeres keresztezéséből készült 1970-ben Cserszegtomajon
- Augusztus közepén szüretelhető
- Szerelem az első illat után, elegáns fűszeresség csipetnyi finom parfümmel, amit szép savak kísérnek
- Salátákhoz, tésztákhoz, fehér húsokhoz, beszélgetésekhez
- Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 8-10 C
4. Cserszegi fűszeres (2022 száraz, 12.5%vol. ; sav 6,5 g/l. extrakt 25,0g/l
- Irsai Olivér- Piros Tramini keresztezéséből készült 1960-ban Cserszegtomajon
- Állami elismerésesben 1982 ben részesült
- Szeptember elején érik, 18 – 20 mustfokkal
- Kellemes fűszeres illat és zamatanyaggal, szép savakkal
- Fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákhoz, valamint baráti beszélgetések kiváló kísérője
- Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 8-10 C.
5. Georgikon Vörös (2021 száraz, 13,5%vol. ; sav 5,4g/l extrakt 22,5g/l)
- Cabernet Sauvignon – Merlot házasításából
- Rövid ideig fahordóban érlelt. Bogyós gyümölcsök mellett, paprikát, kevés vaníliás jegyeket mutat
- Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 14-16 C
- Barnahúsú szárnyasokból (kacsa, liba) és sertéshúsból készített fogásokhoz, bélszín- és hátszín ételekhez, valamint kemény sajtokhoz ajánljuk kísérőként
6. Georgikon rozé (2022 száraz, 13,0%vol. ; sav 6,60g/l, extrakt 23,9g/l)
- Kékfrankos - Merlot házasításából
- A két fajtára jellemző gyümölcsös illat és zamatanyaggal
- Frissessége, üdesége teszi a bort különlegessé
- Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 8-10 C