Szőlő- és borgazdasági szakmérnök szak - Georgikon Campus
Szőlő- és borgazdasági szakmérnök szak
Menu Display
Szőlő- és borgazdasági szakmérnök szak
Last modified: 01. March 2022
Képzésért felelős oktató: Kovács Barnabás tanársegéd
Tel.: (+36) 83/545-008, (+36) 30/720-9051, e-mail: kovacs.barnabas.zoltan[at]uni-mate.hu
További információ:
MATE Georgikon Campus
8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.
Telefon: (83) 545-190
E-mail: felveteli.georgikon[at]uni-mate.hu
Képzés időtartama: 4 félév
A jelentkezés feltétele
Az agrár képzési terület alapképzési szakjain (BSc vagy főiskolai szintű képzés) megszerzett mérnöki oklevéllel rendelkezők vehetnek részt, továbbá a műszaki képzési terület alapképzési szakjai közül a biomérnöki, vegyészmérnöki vagy gépészmérnöki alapképzési szakon végzettek.
Ideális jelentkező
Azoknak ajánljuk a képzést, akik jelenleg is szőlőtermesztésben, borászatban dolgoznak, vagy ilyen területen szeretnének a jövőben elhelyezkedni, vállalkozni. Munkájukat a szakmai igényesség, a mérnöki szellemiségből eredő tárgyilagosság jellemzi, belső igényt és késztetést éreznek a legújabb szakma specifikus elméleti és gyakorlati ismeretek követésére és annak a saját szakmai munkában történő alkalmazására.
Elhelyezkedési lehetőségek
A szakon végzettek saját gazdaság kialakítását tervezhetik, továbbfejleszthetik jelenlegi vállalkozásukat. Lehetőségük nyílik hazai nagy felületen gazdálkodó vállalkozásokban termelésirányítói munkakör betöltésére mind a szőlőtermesztésben, mind a borászatokban.
A képzés célja
A szakirányú továbbképzésben résztvevők megismerjék a világ és hazánk szőlő- és bortermelésének helyzetét, közigazgatási, jogi szabályozását, a szőlőtermesztés biológiai alapjait, a termesztést befolyásoló ökológiai tényezőket, a termesztéstechnológia elméletét és korszerű módszereit. Elsajátítsák a szőlőfeldolgozás, a borkészítés- és kezelés, tárolás, palackozás kémiai, mikrobiológiai, technológiai alapjait, módszereit, műveleteit és gépeit. Megismerjék a gazdaságos és hatékony termelést elősegítő gazdálkodási, pénzügyi összefüggéseket, a termékértékesítés, bormarketing speciális kérdéseit, feltételrendszerét és gyakorlatát.