Hírek

Tartalom listázó

Created on: 14. March 2025

Székelyföldi Disputa a MATE VFGI Agroturizmus Tanszék és a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ szervezésében

Székelyföldi Disputa a MATE VFGI Agroturizmus Tanszék és a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ szervezésében

Március 13-án a zeteváraljai Deság Resortban került megrendezésre a II. Székelyföldi Disputa a MATE VFGI Agroturizmus Tanszék és a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ szervezésében, mely az agroturizmus fejlesztésére fókuszált. A rendezvényt Nagy Attila, Zetelaka polgármestere, Szász Jenő, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke és Dr. Szabó Péter, a MATE VFGI Agroturizmus Tanszék vezetője, a Georgikon Campus főigazgató-helyettese köszöntötték.


A délelőtt folyamán plenáris előadásokra került sor. Dr. Tőzsér Anett, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviseletében tartott előadást a hungarikumokról, Dr. Horváth Alpár a Babeș–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa a székelyföldi, Dr. Szabó Péter, a MATE VFGI Agroturizmus Tanszék vezetője pedig az agroturizmus hazai helyzetéről beszélt. Dr. Bali Lóránt, a MATE Agrorturizmus Tanszék docense "Határ menti együttműködés az agroturizmusban: A magyar-szlovén-horvát régió lehetősége" címmel tartott előadást.

Pócs Sándor és Gál Szilárd "Helyi erőforrások a turizmus szolgálatában" címmel a Farmer Hús Hentes példáját mutatta be. Fitos Gábor, az Agroturizmus Tanszék tanársegéde, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatója a magyarországi sertés termékek szerepe az agroturizmusban címmel tartott prezentációt. Veszelka Mihály,- aki ugyancsak az Agroturizmus Tanszék oktatója - magyarországi jó gyakorlatokat mutatott be az agroturizmus területén.

A rendezvény délutáni szekciójában kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyet Ilyés Ferenc, a SZÉK igazgatója vezetett. A program zárásaként a Georgikon Campus (Magai Réka, Simon Anna) és a SZÉK  hallgatói (Bara Szidónia, Ősz-Pál Attila) is bemutatták kutatásaikat a turizmus és helyi gazdaság kapcsolatáról.

A rendezvény során lehetőség nyílt termékkóstolókra is: a résztvevők a székelyföldi Farmer Hús, a Magyar Sertéstenyésztők- és Sertéstartók Szövetségének hústermékeivel, illetve a cserszegtomaji Georgikon Pincészet boraival ismerkedhettek meg a résztvevők.