Campus története

A Campus története

Utolsó frissítés: 2021 szeptember 27.

A keszthelyi Georgikon jogelődeit tekintve Európa elsőként alapított, legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye: 1797. július 1-jén kezdte meg működését. Alapítója gróf Festetics György, aki a csehországi Bulla Károly professzor javaslatára a saját nevéről, illetve Vergilius tankölteményeiről nevezte el. Az alapításban és az intézmény létrehozásának előkészületeiben a kibontakozó magyar agrár-szakirodalom és oktatás legkiválóbb alakjai vettek részt: Nagyváthy János, Tessedik Sámuel, Pethe Ferenc, később Rumy Károly. Keszthelyen járó Richard Bright brit utazó úgy fogalmazta meg, hogy az intézmény az ország mezőgazdaságának javítása érdekében a földműveléssel foglalkozók részére képzési lehetőséget nyújt. A jelmondatunk is ebből a korból származik: „Vive Memor Nostri Rigidi Servator Honesti” – Úgy élj, emlékezz, hogy a mi becsületünk őrzője vagy! Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során a hallgatók és a tanári kar is a magyar szabadságért harcolt, ezért csak 1865-ben engedték ismét megnyitni a keszthelyi intézmény kapuit. Az intézmény azóta (a két világháború idejét és az ’50-es évek elejét leszámítva) folyamatosan működik, az elmúlt fél évszázadban egyetemi képzést folytatva, 1970-2000 között egyetemi központ, 2000 óta Kar majd Campus.

Zala megye legrégebbi felsőoktatási intézménye a Georgikon, mely egyben legnagyobb hallgatói közösségével is rendelkezik. A képzési palettája az agrárgazdaság teljes vertikumát átfogja. Az osztatlan agrármérnök és a mezőgazdasági mérnök szak mellett a vidékfejlesztési agrármérnök szakon tanulhatnak az agrártermelés iránt érdeklődők. A környezettudatos gazdálkodás elkötelezettjei a természetvédelmi mérnök szakra jelentkezhetnek. A Dunántúlon kiemelkedő szőlész-borász és kertészmérnök képzésekhez kiváló adottságokkal rendelkezünk – hallgatóink gyakorlati képzése a „Cserszegi fűszeres” szőlőfajta nemesítési helyén történik.

Kiemelkedő színvonalú a kollégiumi elhelyezés, a Campus központjában lévő kollégiumunkban kapnak hallgatóink elhelyezést, a Balatontól mindössze 350 méterre. Sportolásra is remek lehetőségek vannak: a vízitelep, sportpályák használata mellett lovagolhatnak is hallgatóink a tanüzemünk központjában lovardánkban, mely Szendrey Júlia szülőhelyétől néhány méterre található. Tanüzemünk jó hátteret biztosít a gyakorlati képzéseinkhez, több mint 800 hektáron gazdálkodunk, valamennyi haszonállattal és fontosabb növénytermesztési ágazattal foglalkozunk. Burgonyakutatási központ, hallabor és bioinnovációs központ is működik Campusunkon, magas kutatási projektállományunk kiváló lehetőséget nyújt a hallgatói tehetséggondozásra is. A Georgikon nagy családjához tartozni életre szóló élmény, az itt végzett hallgatók összetartó közösséget alkotnak.