Gyógy- és fűszernövények

Menü megjelenítése

Gyógy- és fűszernövények

Utolsó frissítés: 2024 november 29.

Szakkoordinátor: Dr. Kovács János egyetemi docens
Szakkoordinátor telefonszáma: (+36) 83/545-069, e-mail címe: kovacs.janos[at]uni-mate.hu
Szakot gesztoráló intézet: Kertészettudományi Intézet
Szakfelelős: Dr. Tavaszi-Sárosi Szilvia

További információ:
MATE Georgikon Campus
8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.
Telefon: (83) 545-190
E-mail: felveteli.georgikon[at]uni-mate.hu

 

A képzés időtartama és formája:

4 félév, nappali és levelező tagozat



A szak képzési célja:

Olyan szakképzettség biztosítása, amelynek birtokosa képes a gyógy- és fűszernövény fajok termesztéstechnológiáit alkalmazni, a vadon termő gyógynövényeket felismerni, gyűjtésükkel kapcsolatos szabályokat betartani. A végzett hallgatók képessé válnak a kapcsolódó munkafolyamatokat megtervezni, irányítani, a termesztéstechnológia elemeit az ökológiai adottságoknak megfelelően összehangolni és adaptálni. Jártas a gyógy-és fűszernövények feldolgozási lehetőségeiben, a minőségi követelmények előírásaiban és a termékforgalmazás rendjében. Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának módjait, rendelkezik az ehhez szükséges gyógynövény- és drogismerettel. Képes a kis- és középüzemekben irányítói és vezetői tevékenységre.

A képzés sajátosságai:

Két éves gyakorlat orientált képzés, mely nappali és levelező tagozaton folyik. A képzés első 3 félévében a tantervben meghatározott ismeretanyag elsajátíttatása történik, a 4. félévben üzemi gyakorlaton vesznek részt a hallgatók. Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű (nappali) képzésben: egy félév, 400 óra, amely az agrártermelés sajátosságai miatt megosztható, de legalább öthetes összefüggő szakmai gyakorlatot kell külső szakmai gyakorlóhelyen teljesíteni. Részidős (levelező) képzésben a szakmai gyakorlat 152 óra. Az összefüggő szakmai gyakorlat az ágazat területén tevékenykedő cégnél, vállalkozásnál, egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél teljesíthető.

További információk a szakról