Bor- és gasztroturizmus menedzser

Bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés

Utolsó frissítés: 2022 november 23.


 

 

GASZTRONÓMIA - BOR – BALATON

Bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés

Gasztronómia és borkultúra mesterfokon! Azok számára, akik szőlészet-borászatban, a gasztronómiában valamint a vendéglátásban kívánnak elhelyezkedni, vagy már ezen a területen dolgoznak, de el szeretnék mélyíteni ismereteiket, ….vagy csak egyszerűen, szeretnek élni, „goumet-ék”, imádják a bort, a finom ételeket, azoknak indul Keszthelyen Bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés februártól.

- Miért épp Keszthelyen, a Georgikonon?

Itt vagyunk a Balatonnál, izgalmas borvidékek, a klasszikus- és gyógy turizmus találkozási pontjában, ahol a környező tájegységek változatos gasztronómiája színesíti az életet. Tanúi lehetünk egy jelentős nyitásnak, változásnak, miszerint a vendéglátás egyre inkább törekszik szolgáltatásait, gasztronómiáját a helyi termékekre: élelmiszerekre, az itt termő, illetve termett alapanyagokra, és tájra jellemző borokra alapozni. De nem csak azért, mert a rövid ellátási lánc jó a helyi gazdaságoknak, hanem mert így nem arc nélküli/ismeretlen termelőktől származnak a felhasznált alapanyagok, termékek.

A képzés szakmai hátterének, szakmai megalapozottságának biztosítéka, hogy a Georgikon oktatási portfóliójában évtizedek óta jelen van a szőlész-borász, és a turizmus-vendéglátás képzés is. Fontos háttér ehhez Bakonyi Károly nemzetközi hírű szőlőnemesítő munkássága, aki a Georgikonon, a cserszegtomaji szőlészetben folytatta nemesítő munkáját. Ennek eredménye többek között a Georgikon Pincészet számos vezérbora, a Cserszegi fűszeres, a Rozália, a Georgikon muskotály, a Pátria, és a Zeusz stb.

- Kiknek ajánlják a szakirányú továbbképzést?

A képzésre elsősorban azoknak a szakembereknek a jelentkezését várjuk, akik elhivatottak a magyar borok és a gasztronómia iránt. Elkötelezettek annak népszerűsítésére a hazai érdeklődők, és a külföldi turisták körében egyaránt. Örömmel fogadjuk azokat is, akiket elvarázsolt a bor és gasztronómia harmonikus világa és mélyebb ismereteket szeretnének szerezni erről a területről.

- Milyen főbb ismereteket és készségeket szerezhet a résztvevő?

A képzés során a résztvevő betekintést nyer a vidéki-, agro- és borturizmus komplex rendszerébe. „Piaci” körülmények között megismerheti a boros- és borgasztronómiai rendezvények, tematikus utak szervezésének sajátosságait, szépségét.

Elsajátíthatja a turisztikai termék- és területfejlesztésre jellemző komplex szemléletmódot.

Képessé válik a különböző bor- és gasztroturisztikai termékek szakszerű tervezésére és menedzselésére.

A képzés során 17 kredit alapozó turisztikai ismeret kerül átadásra, majd 27 kredit szakmai ismeret a bor- és gasztronómia témához kapcsolódik, benne megismerik az érzékszervi bírálat (borkóstolás alapjait és a borbírálati rendszereket), a borok és ételek harmonizálásnak alapjait.

Majd szakmai gyakorlati ismereteket szereznek például a bor- és gasztronómiai komplex terepgyakorlat során.

- Mi a jelentkezés feltétele? Milyen formában indul a Bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés?

Bármilyen alapszakos, főiskolai és egyetemi diplomával rendelkező jelentkezhet.

A képzési idő két félév, levelező rendszerű az oktatás. Például péntek és szombati napokon, félévente 6 alkalommal. De rugalmasak tudunk lenni, a jelentkezőkkel egyeztetve, nekik megfelelő alkalmakra módosítható az időpont, nincs kőbe vésve a péntek-szombat.

A képzés költségtérítéses, 200ezer forint egy félév, de van részletfizetésre lehetőség.

- Milyen végzettséget lehet megszerezni e tanulmánnyal?

A gazdaságtudományi képzési területhez tartozik a Bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés. A szakirányú továbbképzés oklevelében a Bor- és gasztroturizmus menedzser megnevezés szerepel.

 

A beszélgetőpartnerek:

Lencse Tamás

és

Dr. Lőke Zsuzsanna
egyetemi docens
a szakirány keszthelyi kapcsolattartója