Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központ

Navigációs menü

Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központ

Utolsó frissítés: 2023 február 14.

A keszthelyi lovasélet és a Georgikon Lovasközpont rövid története (bemutatkozás ppt)

A keszthelyi lovasélet története közel 400 évet nyúlik vissza. A Keszthely környéki Fenékpusztán már a XVII. században is tartottak lovakat, később a sikeres telivértenyésztés egész Európában híres lett. A telivér ménest Festetics Tasziló telepítette át Berzencéről 1870-ben, valamint itthonról és külföldről a legjobb kancákat vásárolta meg. A Festetics család egyik leghíresebb lova, Brigant a híres pardubicei derby háromszori megnyerésével tette nevét halhatatlanná. A ménes lovai a két világháború között is folytatták sikersorozatukat. A Kastély parkjában található híres galopp pályát Festetics Tasziló az 1920-as évek elején lebontatta és az innen származó kövekből épült fel a keszthelyi Balaton Múzeum. A kocsiház épületét néhány éve felújították, ma egy csodálatos hintógyűjteménynek és a keszthelyi híres lovas emlékeknek ad otthont.

A Festetics család azonban nem csak messze földön elismert lótenyészetével járult hozzá Keszthely lovaséletének fellendítéséhez. Gr. Festetics György 1797-ben megalapította Európa első mezőgazdasági felsőoktatási intézményét a Georgikont, melyben komoly hangsúlyt kapott a lóval, lótenyésztéssel foglalkozó képzés mellett a lovaglás és az idomítás magas szintű oktatása is. Az iskola első lovagló tanára a híres Karl Kegel német hippológus professzor volt.

A lótenyésztés és a lovasokatás hagyományait a második világháború után az Egyetem tangazdasága vitte tovább, melynek gerincét a keszthelyi Festetics-birtok jelentette. Ebben az időben kezdett kiépülni a jelenlegi lovasiskola is. A tenyésztés felélesztése dán import kancákkal kezdődött, majd az 50-es évektől kezdve nóniusz kancák ügető ménekkel történő párosítása folyt. 1963-ban a bakonypölöskei félvér tenyészet legjobb egyedeivel bővült a lóállomány. 1970-ben a tangazdaság 30 kancából álló állománya alapító oklevelet kapott, a tenyésztés fő célja kiváló sportlovak előállítása volt. 1974-től a baki gazdaság a Keszthelyi Tangazdasággal történt összevonása után lehetővé vált, hogy a Keszthelyen tenyésztett csikók a rádiházi dombokon töltsék első éveiket és ezzel megfelelő izomzatra és szívósságra tegyenek szert. E kapcsolat a Rádiházi Ménessel egészen a 80-as évek közepéig fennmaradt. A keszthelyi sportló tenyésztésben a múlt század híres ménjei közül többek között, Pálfa Maxim, Ramszesz, Bűvölő, Aldató tették le névjegyüket.

A lovaglási lehetőséget, lovasoktatást a környék fiataljai, valamint az egyetemisták számára már az 50-es, 60-as években is a tangazdaság lovasiskolája jelentette. Számos hazai és külföldi lovas vendéget fogadott a létesítmény. Az idegenforgalom igazi fellendülése az 1970-es évek elején volt. Az istállót renoválták, az épületeket, pályákat felújították, ezzel is növelve az idelátogatók kényelmét. A hazai lovasturizmus virágkorának idején, a 80-as évek elején számos nagysikerű túrán vettek részt a lovarda lovai. E túrák közül a legnépszerűbbek a többnapos Balaton-túrák voltak. A 90-es évek elején mind a lovasturizmusban, mind a lovasiskola életében visszaesés következett be, számos ló és felszerelés eladásra került, a tenyésztés is háttérbe szorult. 1996-ban az Egyetem a lovarda bérbeadására kényszerült, mely a létesítmény állagának további romlását eredményezte.

2003. áprilisától a lovarda újra a Tangazdaság kezelésében áll, ma Georgikon Lovasiskola néven működik. A komoly szakmai munkának és az Egyetem, valamint vendégeink áldozatkész segítségének köszönhetően sikerült a lovardát újra megszépíteni, élettel megtölteni. 2005. márciusában a lovasiskola a Magyar Lovas Turisztikai Szövetségtől 3 patkós minősítést kapott. Célunk a megkezdett munka folytatása, a létesítmény további korszerűsítése, hírnevének öregbítése.

2022. július 1-től új fejezet kezdődött a Georgikon lovas életében. Jelentős fejlesztésekkel és a ló állomány nagyarányú bővítésével létrejött a Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központ. Ezzel egy időben a létesítmény üzemeltetését közvetlenül a Campus vette át. Hosszú évek óta újra indult a tenyésztési munka is. Célunk elsősorban angol telivér lovak tenyésztése, valamint a kisbéri fajta revitalizálása.

 

A Lovasiskola fő tevékenységi körei közé tartozik a Campus hallgatóinak elméleti és gyakorlati oktatása, a Georgikon lovas hagyományainak továbbvitele. Jelenleg az itt tanulók a szakosított lovaglás keretei között ismerkedhetnek meg a lovaglás gyakorlati alapjaival. Az elméleti képzést a „Lótenyésztés”, „Lótakarmányozás és tartástechnológia” és  „Lovasturizmus” című tantárgyaink biztosítják. 2008-tól kezdve pedig a ménesgazda felsőoktatási szakképzés keretein belül sajátíthatják el a lovaglás, hajtás, lótenyésztés elméleti és gyakorlati alapismereteit. A szak egyik specialítása a fogathajtás gyakorlati oktatása. Az új lovasközpont létrehozásával a 2023. évtől elindul a Hivatásos Lótenyésztő Szakmérnök és Szakember Képzés is, melynek különlegessége, hogy a résztvevők bepillantást nyerhetnek az őssejt terápia alkalmazásába, valamint a lovak balneoterápiás kezelésébe is.

A létesítmény fontos feladata még a lovasoktatás és a lovasturizmus kiszolgálása is. Az utóbbi években vendégeink száma jelentősen emelkedett, mely részben a helyi médiákkal kialakított jó kapcsolatnak, részben a céltudatos oktatói munkának köszönhető. A lovardában egész évben várjuk a lovagolni vágyókat kezdőtől a haladó szintig. Vendégeink kényelmét fűtött öltöző, kivilágítható lovagló és futószárazó karámok biztosítják. A volt Festetics birtok kiváló tereplovaglási és kocsizási lehetőséget jelent. A nyári hónapok során a gyerekek napközis lovastáborok keretei között ismerkedhetnek a lovaglással, a lovak ápolásával szerszámozásával, a lovas hagyományokkal, sportokkal egyaránt.

Hallgatóink és a lovagolni vágyó vendégek oktatásán túl céljaink között szerepel egy egész éven át működő gyerek lovas centrum létrehozása, melyben az iskolai időszak során a gyerekek a testnevelés órák, nyári hónapokban a már említett lovastáborok keretei között lovagolhatnak. További tevékenységeink között van sportolásra, versenyzésre kedvet érző tehetséges gyerekek, egyetemi hallgatók rajtengedély vizsgára, valamint versenyzésre történő felkészítése, a sportlovas utánpótlás nevelése.

Egy lovasiskola életében kiemelkedő jelentőségű az előbb említetteken túl a város és a környék lovaséletében való aktív részvétel. Lovaink és lovasaink rendszeres résztvevői a keszthelyi és környéki eseményeknek, ott vannak az egyetemisták ballagásán, a sárguláson éppúgy, mint a környékbeli szüreti fesztiválokon, a vadász évad megnyitó ünnepségén. A korábbi hagyományokhoz híven korábban két országos díjugrató versenynek adott otthont az Egyetem lovaspályája, 2005-ben pedig a Vas Veszprém Zala megyei díjlovaló bajnokság II. fordulóját rendeztük hagyományteremtő szándékkal. Az elkövetkező években a régiós díjlovagló bajnokság, valamint 2010-től a Zala megyei gyermekügyességi bajnokság fordulóinak adott otthont a lovasiskola. A díjlovagló verseny 2011. óta, a 100 éve született híres hazai díjlovas és edző, Lovasiskolánk egykori vezetője tiszteletére a Magyar Imre emlékverseny nevet viseli. Évente két fordulót rendezünk.

2008. óta Lovasiskolánk a ménesgazda felsőfokú szakképzés gyakorlati bázisa. Nappali és levelező tagozatos hallgatóink igényeit a felújított istálló és a 2010. szeptemberében elkészült négyévszakos talajú lovaglókarám biztosítja. Az iskolaló állomány és a lovas felszerelések folyamatos fejlesztés alatt állnak. 2010. június 8-12 között zajlottak le nagy sikerrel az első végzős évfolyam záróvizsgái. Az sok-sok évtized után újraindított lovas képzésnek Lovász Ákos ménesgazda fából készült szobra állít emléket, mely a lovasiskolában látható. A szoborhoz Hegedűs Péter ménesgazda írt verset "Jelbe írva" címmel. Azóta már több, mint 130 hallgató végzett a szakon.

Együttműködő partnereink közül kiemelendő a hévízi Szent András Reumakórház. A számos közös kutatási eredmény mellett, terveink között szerepel egy a hévízi gyógyító vízével működő balneoterápiás lógyógyászati központ létrehozása, melynek tervei már készen állnak.

Másik kiemelt partnerünk a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum. 2019. december 31.-én sikeres közös Interreg pályázat keretében, két szlovén partner bevonásával, elsősorban turisztikai célú fejlesztés történt és tematikus fogattal bejárható útvonalak jöttek létre, valamint tananyag fejlesztésre is sor került turizmus és fogathajtás témakörökben. A pályázatnak köszönhetően két kiváló fogatlovat vásároltunk, melyek jelenleg elsősorban az oktatásban kaptak fontos szerepet.

Reméljük az új lovas központ a korábbiaknál még színvonalasabban elégíti majd ki hallgatóink és vendégeink igényeit, üde szintfoltja lesz Keszthely és az Egyetem életének.