Sportélet

Sportolási lehetőségek

Utolsó frissítés: 2024 április 26.

Hallgatóinknak és dolgozóinknak a MATE Testnevelési és Sport Intézet keretein belül a Georgikon Campuson működő Testnevelési és Sportközpont szervezésében nyílik lehetőségük a sportolásra.

Nappali képzésekben a hallgatóink 2 féléven keresztül vesznek részt kötelező testnevelés órákon, melyeket képzett testnevelő tanárok vezetnek. A két félév során jelenleg az alábbi 14 féle sportlehetőség közül választhatnak, szakosított formában: labdarúgás, floorball, kondicionálás, cardió, gyógytestnevelés, képességfejlesztés, ergométeres evezés, asztalitenisz, tenisz, tollaslabda, röplabda, kosárlabda, darts, lovaglás.

A Testnevelési és Sportközpont igyekszik a választható sportágakat hallgatóink érdeklődése és igényei, valamint a helyi adottságok szerint összeállítani. A sportolás lehetősége a kötelező testnevelés órákon felül is bárki számára adott. A felsőbb éveseknek választható, „C” típusú tárgyként, 1 kreditért a tanulmányaik végéig lehetőségük nyílik a fent említett testnevelés órákon való részvételre.

A Georgikon Campus mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy hallgatói minél több sportágat űzhessenek. A Testnevelési és Sportközpont a szabadidő sport mellett különböző versenysportokban is segíti a hallgatók részvételét. A legjobb sportolóink egyéni és csapatsportágakban a MEFOB versenyein szerepelnek.

Sportegységünk részt vesz a „Bulektáborok”, „Gazdászmaratonok” sportvetélkedőinek, valamint az egyetemi sportnapok szervezésében és lebonyolításában.

A Testnevelési és Sportközpont szervezett egyetemi túrákat vezet minden félévben az egyetemi polgárok számára. A legjobban sportoló és tanulók hallgatók részére minden évben „Jó tanuló – jó sportoló” díj kerül odaítélésre a Campuson.

Félévenként a HÖK és a sportegység szervezésében heti rendszerességgel zajlik a „Georgikon Focikupa” a Kertész Tibor Tornateremben.

Dolgozóinknak is lehetőségük nyílik sportolásra, labdarúgás és asztalitenisz mellett szabadon használhatják – egy két edzőterem fizetős – a lent felsorolt sportlétesítményeket. A Keszthelyen rendezett 24 órás úszásokon a Georgikon hallgatókból és dolgozókból álló vegyes csapatai rendszeresen eredményesen szerepelnek.

A Georgikon Campus kültéri sportlétesítményei:

 • Fűborítású labdarúgópálya
 • Salakborítású atlétikapálya, rekortán rövidtávfutó, távolugró szakaszokkal
 • Aszfaltozott kosárlabdapálya
 • Aszfaltozott streetball pálya
 • Aszfaltozott lábtenisz pálya
 • Aszfaltozott kézilabdapálya
 • Salakborítású teniszpálya (2 db) (fizetős, bérlet)
 • Salakborítású röplabdapálya
 • Fűborítású íjászpálya
 • Georgikon Fitness Park
 • Lovas telep
 • Vízitelep (Balatonpart)

A Georgikon Campus beltéri sportlétesítményei:

 • Kertész Tibor Tornaterem
 • Kondicionáló terem (fizetős, bérlet)
 • Cardió és darts terem (fizetős, bérlet)
 • Evezős ergométer terem (fizetős, bérlet)

 

Rövid ismertető a sportolási lehetőségekről:

Vízi sportok

A Georgikon Campuson jelentős szereppel bír a regatta (evezés) sportág, melynek a múltból gyökerező komoly hagyománya van Keszthelyen. Hallgatóink részére lehetőséget biztosítunk a vízi edzések mellett tornatermi és ergométeres (evezőpad) felkészítésre is. Versenyzőink több bajnokságban is képviselik a Georgikont, mint például az Ergométer Országos Bajnokság, illetve a Balatonon rendezett Regatta Országos Bajnokság, mely versenyeken számos kiváló eredményt sikerült elérnünk a közelmúltban.

A regatta mellett egyéb evezési, kajakozási lehetőség is biztosított egyetemi polgáraink számára a Georgikon Campus saját Balaton parti vízitelepén.

 

Kosárlabda

A Kertész Tibor Tornateremben heti rendszerességgel vezetett kosárlabdaedzések hallgatóink számára szabadon látogathatóak. Férfi csapatunk korábban szép eredményeket ért el kosárlabda bajnokságokban (2009-ben megyei bajnokok voltak az egyetemi bajnokságon) és streetball kupákon is.

 

Labdarúgás

A Georgikon férfi és női futsal csapatai a korábbi években részt vettek az egyetemi bajnokságokon. A 2014/2015-ös tanévben mindkét csaptunk az országos negyeddöntőig jutott el. Szorgalmi időszakban, a tornateremben lebonyolított futsal kari bajnokság 8-12 csapat részvételével jelenleg is folyamatosan zajlik. 2014 nyarán a kari győztes futsal csapatunk a debreceni országos döntőben 5-6. helyezést ért el. A sportág mind a női, mind a férfi hallgatóink számára választható.

 

 

Röplabda

A választható sportágként működő röplabda foglalkozások jó hangulatban zajlanak a Kertész Tibor tornateremben. A technikai képzés mellett a játék szerepe elsődleges. A röplabda órákat férfi és női hallgatóink egyaránt látogatják. A Georgikon „mix röplabda” csapatai egyetemek közötti kupákon is részt vettek.

 

 

Lovaglás

A lovassport kedvelőinek kiemelkedő lehetőséget biztosít a Georgikon Campus. A saját lovas teleppel rendelkező lovas iskola nemcsak a szakedző irányításával végzett oktatással foglalkozik, hanem jelen van a versenysportban is. Hallgatóink választható sportágként is űzhetik.

 

Asztalitenisz

A heti rendszerességgel működő asztalitenisz nagy népszerűségnek örvend hallgatóink és dolgozóink körében egyaránt. Egyetemi hallgatói versenyzői csapatunk a MEFOB asztalitenisz bajnokságokon az elmúlt években érmeket nyert a férfi páros és csapat nyílt kategóriákban, valamint amatőrben is. A sportág a helyi sportnapok palettáján is rendszeresen szerepel.

 

Tenisz

Testnevelés óra keretein belül a hallgatók részt vehetnek szakedző által vezetett teniszoktatásban. Egyéni játékra is lehetőség nyílik egyetemi polgárainknak, bérlet megváltásával. Tavasztól őszig az egyetem saját salakos teniszpályáin, téli időszakban pedig a tornateremben van lehetőség a sportág gyakorlására.

 

Tollaslabda

A Georgikonon 11 esztendeje került bevezetésre a tollaslabda sportág. A hallgatók – főként a lányok – körében igen kedvelt sportág oktatása a tornateremben kialakítható 4 pályán szakedző irányításával zajlik. A Campuson a tollaslabda szintén a választható sportágak között van. Egyetemi bajnokságokon hallgatóink rendszeresen szerepelnek.

 

Atlétika

Egyetemi polgáraink számára folyamatosan rendelkezésre áll az atlétikapálya. A salakos 400m-es futópálya egy 4 pályás rekortános rövidpályás szakasszal és egy távolugró nekifutó szakasszal bővült 2018-ban. A külső futókörünk – kavicsos, aszfaltos, füves részekkel - 600 m hosszúságú.

 

Gyógytestnevelés

Sérülés után lábadozó, illetve különböző elváltozásokkal rendelkező hallgatóink számára szakképzett gyógytestnevelő vezetésével biztosítunk sportolási lehetőséget a Campuson.

 

Floorball

Tornatermi edzéseken, testnevelés órákon és választott sportág keretében is fontos szerep jut a floorball sportágnak, mely szintén kedvelt hallgatóink körében.

 

Kondicionálás

A Testnevelési és Sportközpont kezelésében működő, s a kollégium épületegyüttesben található kondicionáló terem használata havi bérlet kiváltásával használható egyetemi polgárainknak. A sportágat kedvelők testnevelés óra keretein belül és azon kívül is rendszeresen látogatják.

 

Cardio és darts

A sportegység folyosójáról nyíló kardió és darts terem havi bérletek kiváltásával használható az egyetemi polgároknak. A jól felszerelt terem cardió része női hallgatóink körében örvend különösen nagy népszerűségnek. Kulturált környezetben várja a sportolni vágyókat. A darts sportág Campuson történő 2021. évi bevezetésével a terem látogatottsága jelentősen megnőtt.


 

Evezős ergométer

A Testnevelési és Sportközpont kezelésében, a Diákcentrum épületegyüttesben található evezős ergométer terem 3 evezőpaddal rendelkezik, s evezőseink számára a szárazföldi edzések helyszínéül szolgál. Hallgatóink és dolgozóink is rendszeresen látogatják.

 

 

Georgikon Fitness Park

A Georgikonon a sportegység mögötti füves, fás területen, 2018-ban került kialakításra az a kültéri fitness park, melyben 8 erősítő gépet szereltünk fel. A gépeket az egyetem polgárai szabadon használhatják.

 

 

A Georgikon Campus is csatlakozott az UNESCO Egyetemi Sportnap (szeptember 20.) rendezvényekhez, melyek fő célja, hogy az egyetemi hallgatókat és dolgozókat a mozgásra ösztönözze. Az őszi sportnapokon lehetőség nyílik az egyetemi campusok közötti sportvetélkedésre és szabad sportolásra egyaránt.

 


 

További sportlehetőségek még a Campuson és Keszthelyen

Kézilabda: A városi kézilabda csapat (Georgikon) jelen van a hazai alsóbb osztályú bajnokságban. A sportágat választó tehetséges hallgatóink részt vehetnek a városi csapat kézilabdaedzésein. A csapat hétvégi hazai mérkőzéseinek a Csány-Szendrey Általános Művelődési Központ sportcsarnoka ad otthont.

Küzdősportok: A küzdősportokat kedvelő hallgatóinkat munkatársaink Keszthely különböző sportklubjainak edzéseire küldik át. Több stílus is jelen van a városban, pl. a kyokushin karate, a shotokan karate, kick a box és az aikido is.

Néptánc: Több néptánc együttes is működik Keszthelyen.

Vívás: Hallgatóinknak a Balaton Vívóklubban nyílik lehetőség vívóedzések látogatására és versenyzésre.

Sakk: Érdeklődő hallgatóinknak sakktáblákat és sakkórákat biztosít Campusunk a szabad játékhoz.

Íjászat: Az egyetem saját íjászpályáján – mely a Diákcentrum mellett található – szakképzett edző vezetésével sportnapokon nyílik lehetőség íjászatra jelenleg.


A fent említett sportágakon kívül az érdeklődőknek egyéb sportlehetőségekről a Testnevelési és Sportközpont munkatársai adnak felvilágosítást, akik hallgatóinkat további környékbeli sportklubokhoz irányítják el.